Meyer Turku on allekirjoittanut aiesopimuksen kahden uuden sukupolven risteilyaluksen rakentamisesta Royal Caribbean Cruises -varustamolle.
Projektinimeä ”Icon” kantavat 200 000 bruttovetoisuustonnin risteilijäalukset edustavat uutta, LNG-käyttöistä risteilijäalusten sukupolvea.
Laivoissa tullaan lisäksi ottamaan käyttöön useita innovaatioita, niiden joukossa polttokennoteknologia energianlähteenä. Polttokennot ovat energiatehokas ja puhdas tapa luoda sähköenergiaa, ja sitä aiotaan hyödyntää muun muassa laivojen hotellitoimintojen energiansaannissa.
Laivojen toimitus ajoittuu vuosille 2022 ja 2024. Tuoreiden tilauksien myötä myös Meyer Turun tilauskirja ulottuu nyt aina vuoteen 2024 asti.
Yhtiön mukaan kahdeksan vuoden tilauskirja tarkoittaa ennennäkemätöntä vakautta, joka mahdollistaa tasaisen tuotannon kasvun, investoinnit sekä alan teknologian kehityksen. Meyer Turun tällä hetkellä julkaistu investointiohjelma on jo yli 75 miljoonan euron arvoinen, ja lisäinvestointeja on suunnitteilla.
Pitkälle tulevaisuuteen ulottuvasta tilauskirjasta hyötyy samalla koko suomalainen meriteollisuusklusteri. Jos lukuisat alihankkijat otetaan lukuun, Meyer Turku arvioi työllistämisvaikutuksensa nousevan jopa yli 15 000:een.
Telakka itse uskoo työllistävänsä tulevaisuudessa jopa 1 800 henkilöä, kun lukema vuonna 2014 oli 1 300.
Laivanrakentamisen haasteet ja hauskuus
Meyer Turku ja sen emoyhtiö Meyer Werft ovat tehneet Royal Caribbeanin kanssa yhteistyötä jo pitkään ja rakentaneet vuosien saatossa useita uraauurtavia laivoja.
Toimitusjohtaja Jan Meyer istahti taannoin bussissa Industrial Prime FI:n viereen (kyseessä ei kuitenkaan ollut Turun paikallisliikenne, vaan telakan oma tilausajo). Päätimme käyttää tilaisuuden hyväksi, ja matka osoittautuikin erinomaiseksi yksityisluennoksi laivanrakentamisen kulisseihin.
Meyer aloitti korostamalla pitkäaikaisten kumppanuuksien arvoa, sillä ne mahdollistavat edistyneiden laivojen kehittämisen entistäkin hienommiksi. Esimerkiksi Mein Schiff -alusten kaltaista pitkää laivasarjaa kehitettäessä on voitu oppia sarjan aikaisempien yksilöiden kanssa saaduista kokemuksista.
– Siinä mielessä laivanrakentaminen on kuin kirjoittamista. Kirjoitat ensimmäisen version, saat siitä palautetta, ja palautteen avulla voit tehdä seuraavasta vedoksesta entistä paremman ja hiotumman, Meyer vertasi.
Juuri tilatuissa aluksissa LNG polttoaineena sekä polttokennoteknologia ovat malliesimerkkejä siitä, kuinka Meyer Turku pyrkii yhteistyössä asiakkaidensa kanssa tekemään risteilijöistä yhä energiatehokkaampia ja vähäpäästöisempiä.
Koska laivan rakentamisessa kuluu aikaa, useita innovaatioita syntyy lisäksi varsinaisen rakennusprosessin aikana.
– Koko laivaa ei yksinkertaisesti voi suunnitella kaikkine yksityiskohtineen siinä vaiheessa, kun sopimusta tehdään. Kaikki kehittyy prosessin mukana, kun korjauksia ja parannuksia tehdään. Asiakkaamme luottavat kykyymme löytää ratkaisut yllättäviin pulmatilanteisiin, joita laivanrakennusprosessin aikana syntyy, Meyer kertoi.
Yksi haaste sekä laivan tilaajalle että sen rakentajalle on se, että valmistumisensa jälkeen aluksen odotetaan palvelevan jopa kolmen vuosikymmenen ajan. Siksi pitää osata luoda jotakin sellaista, mitä on vaivaton ylläpitää ja mikä takaa lisäksi matkustajille ikimuistoisen asiakaskokemuksen vielä vuosienkin päästä.
Meyerin mukaan kaikki tämä on tietenkin äärimmäisen haastavaa. Jokaisella kolikolla on kuitenkin kaksi puolta.
– Juuri tällaisten suurien haasteiden vuoksi laivanrakentaminen onkin niin hauskaa!